Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για την ανάγκη εξάλειψης ενός φαινομένου που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Τιμά τη μνήμη των αδελφών Μιραμπάλ, τριών γυναικών από τη Δομινικανή Δημοκρατία που στις 25 Νοεμβρίου του 1960 δολοφονήθηκαν βάναυσα λόγω της δράσης τους ενάντια στη δικτατορία του Ραφαέλ Τρουχίγιο. Οι Πατρίσια, Μινέρβα και Μαρία Τερέζα έγιναν σύμβολα αντίστασης και αγώνα, και η θυσία τους αποτέλεσε έμπνευση για το φεμινιστικό κίνημα.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1999, ανακήρυξε την ημέρα αυτή,  ως παγκόσμια, καλώντας τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τις κοινωνίες να αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δυστυχώς, η βία παραμένει μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα βιώσει κάποια μορφή βίας κατά τη διάρκεια της ζωής της, είτε σωματική, είτε ψυχολογική, είτε σεξουαλική. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν δραματικά, αποκαλύπτοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση δράση.

Η φετινή καμπάνια «Orange the World: #HearMeToo» από την εκστρατεία UNiTE των Ηνωμένων Εθνών έδωσε έμφαση στην υποστήριξη των επιζώντων της βίας και στην ενδυνάμωση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών. Το πορτοκαλί χρώμα, ως σύμβολο ελπίδας και αλληλεγγύης, κυριάρχησε σε δράσεις παγκοσμίως, ενώ το hashtag #HearMeToo τόνισε την ανάγκη να ακουστούν οι φωνές των θυμάτων και να δοθεί ένα τέλος στη σιωπή. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα ήταν εξίσου σημαντικές, με εκπαιδευτικά σεμινάρια, δημόσιες συζητήσεις, και τη φωταγώγηση συμβολικών χώρων με πορτοκαλί χρώμα, αναδεικνύοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, αυστηρά νομοθετικά μέτρα, ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων και εκπαίδευση που να προωθεί την ισότητα και να καταπολεμά τα στερεότυπα. Η κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί συνολικά, ώστε να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια θα ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Η μάχη για την εξάλειψη της έμφυλης βίας αποτελεί αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

 

Έστερ Καλογερούδη – Project Manager