“Σώσε τον Πλανήτη, Ένα Μπουκάλι τη Φορά!”
Το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του πλανήτη. Από τις καθημερινές μας συνήθειες έως τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, κάθε απόφαση που λαμβάνεται διαμορφώνει το μέλλον των επόμενων γενεών. Η εκπαίδευση και η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών αποτελούν βασικά εργαλεία για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ζωής. Προκειμένου να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, είναι χρήσιμο να ακολουθήσουμε τις παρακάτω πρακτικές, που δύνανται να συμβάλλουν σημαντικά, στην εξασφάλιση ενός βιωσιμότερου μέλλοντος.
1)Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση και Μείωση της Κατασπατάλησης Πόρων : Η ανακύκλωση μειώνει τα απορρίμματα και εξοικονομεί φυσικούς πόρους. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022 το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων στην ΕΕ έφτασε το 48%, ενώ, χώρες όπως, η Γερμανία και η Ολλανδία ξεπέρασαν το 60%. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση αγαθών μειώνει την ανάγκη παραγωγής νέων προϊόντων, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών. Στη Σουηδία, οι πολιτικές κυκλικής οικονομίας έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση της σπατάλης πόρων, με ειδικά κέντρα επισκευής και ανταλλαγής προϊόντων να είναι διαθέσιμα σε όλη τη χώρα. Τα παραπάνω εντάσσονται στη σφαίρα της πολιτικής. Όμως, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες; Μερικές πρακτικές λύσεις είναι : η χρήση λάμπας LED, η συνετή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, η επιλογή συσκευών με υψηλή ενεργειακή απόδοση (Α+++), η τοποθέτηση ροοστατών στις βρύσες, η αποφυγή της αλόγιστη χρήσης νερού κατά τις οικιακές εργασίες, η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων χαρτιών και σημειωματάριων, ο περιορισμός των εκτυπώσεων μέσω της δημιουργίας ψηφιακών εγγράφων, η κομποστοποίηση, η μείωση των απορριμμάτων, η δημιουργία μικρών κήπων και η δεντροφύτευση μπορούν να δώσουν νέα πνοή στο αστικό τοπίο. Επίσης, η αντικατάσταση των τοξικών καθαριστικών από φυσικά υλικά όπως, το αλάτι, το ξύδι και η σόδα. Αλλά και η υποστήριξη εταιρειών και φορέων με περιβαλλοντική συνείδηση, μέσω εθελοντισμού, συμμετοχής σε αναδασώσεις, αγοράς second hand ρούχων και συσκευών.
2)Βιώσιμες Μετακινήσεις: ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, της χρήσης ποδηλάτων και των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να μειώσει δραστικά τις εκπομπές. Στο Παρίσι, η δήμαρχος Anne Hidalgo έχει υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία «πόλεων των 15 λεπτών», όπου οι πολίτες μπορούν να καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες τους με τα πόδια ή με ποδήλατο, μειώνοντας την ανάγκη για αυτοκίνητα. Για την επίτευξη των βιώσιμων μετακινήσεων, μπορούμε να δώσουμε βάση σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όπως, το ποδήλατο, το περπάτημα, και τα μέσα μεταφοράς. Εξίσου σημαντική είναι η προώθηση των ηλεκτρικών και υβριδικών λύσεων που προσφέρονται πλέον στα αυτοκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να περιορίσουμε τους ρύπους που προέρχονται από τις μηχανές των αυτοκινήτων.
3)Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Η βιωσιμότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ενημέρωση και εκπαίδευση. Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν ήδη ενταχθεί στα σχολικά συστήματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Στη Δανία, οι μαθητές μαθαίνουν από μικρή ηλικία την αξία της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρσβλέποντας στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά συνειδητής γενιάς.
Η πορεία του πλανήτη εξαρτάται από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Ένα αισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει τη μαζική στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμες πόλεις και οικονομία κυκλικής διαχείρισης. Από την άλλη μεριά, εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις υπερκατανάλωσης και ρύπανσης, αναμένονται έντονες κλιματικές καταστροφές, απώλεια βιοποικιλότητας και κοινωνικές κρίσεις λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών. Το βάρος των ευθυνών είναι συλλογικό, καθώς πέραν των προγραμμάτων και των νόμων, οδηγιών, κανόνων, η προσπάθεια οικοδόμησης ενός βιώσιμου μέλλοντος είναι υπόθεση όλων και καθενός από εμάς ξεχωριστά.
Καταληκτικά, το μέλλον του πλανήτη είναι στα χέρια μας! Αν όλοι αλλάξουμε έστω και λίγο τις συνήθειές μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Άρα, την επόμενη φορά που θα πας να πετάξεις εκείνο το πλαστικό μπουκάλι στα σκουπίδια… σκέψου το ξανά!
Έστερ Καλογερούδη – Project Manager